U heeft 0% van deze enquête ingevuld
Waarschuwing: JavaScript is uitgeschakeld in uw browser. Hierdoor kunt u mogelijk niet alle vragen in deze enquête beantwoorden. Controleer de instellingen van uw browser.

Koeientaal

Door prof. dr. Leonie Cornips

In de onderzoekswereld groeit de aandacht voor overlap tussen sociale en cognitieve capaciteiten van dieren en mensen. Dit komt door de snel verminderende biodiversiteit en groeiende ongelijkwaardigheid tussen mensen en andere dieren. Binnen de taalkunde doet men steeds meer onderzoek naar de overeenkomsten tussen talige en communicatieve capaciteiten tussen mensen en dieren. Deze vragenlijst is daar een voorbeeld van: er wordt gevraagd naar de betekenis van verschillende geluiden die een koe produceert in diverse situaties. Hierin wijkt de vragenlijst af van andere vragenlijsten die het Meertens Instituut (Meertens Panel) uitzendt. Er zijn in het verleden wel vragen gesteld over hoe boeren hun koeien roepen en hoe zij een mannelijk of vrouwelijk kalf of de diverse lichaamsdelen van een koe in hun dialect benoemden. In deze vragenlijst staat echter de taal van de koe centraal. De onderzoeksvraag is of mensen de diverse “boe’s” van een koe kunnen herkennen.

De meeste geluiden van de koeien in deze vragenlijst zijn afkomstig uit het onderzoek van dr. ing. Gerhard Jahns en dr. Klaus Walter van het Duitse Onderzoeksinstituut voor Landbouw (Forschungsanstalt für Landwirtschaft) FAL-Braunschweig-Volkenrode. Zij hebben met een microfoon aan een hengel 688 “boe’s” van 39 koeien opgenomen in dezelfde stal. Om verschillende situaties te kunnen onderzoeken, hebben ze opzettelijk gewacht met melken, koeien later eten gegeven, de hoeven van de koe laten kappen, of het kalf opgenomen dat gescheiden stond van de moeder, etc. De geluiden die de koe en/of het kalf maakt in precies deze situaties zijn in deze “quiz” te beluisteren met meerkeuzevragen over de betekenis van het geluid.

De vragenlijst bestaat uit 42 vragen. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 20-30 minuten. U kunt tussendoor stoppen en later weer verdergaan door rechtsboven op de optie "Hervat later" te klikken.

"Mensen spreken en dieren maken geluiden", of niet?

Doe de quiz en laat zien dat u een echte koeientaalkenner bent!

 

De meeste opnames zijn verzameld door dr. ing. Gerhard Jahns en dr. Klaus Walter,
 FAL-Braunschweig-Völkenrode, enkele door prof. dr. Leonie Cornips.